Cseke Norbi az NN Ultrabalatonon

Cseke Norbi az NN Ultrabalatonon

7

Az ultrafutó az elmúlt több mint egy évet egy igazán embert próbáló kihívásnak szentelte, amely nem kevesebb mint 221 km futva, a Balaton körül. A felkészülési időszakról, a közben felmerülő problémákról és magáról a versenyről oszt meg az olvasóval néhány gondolatot Cseke Norbi:

4 éve kezdtem el újra intenzíven futni. Mindig is hatalmas vágyam volt ezt a nem mindennapi távot véghez vinni. Az, hogy melyik évben teljesül, csak idő és felkészülés kérdése volt. Tavaly egy nagyon szuper csapattal (3 fő) már nekivágtunk az Ultrabalatonnak és sikerült célba érnünk szintidőn belül.

Ekkor kaptam meg a végső motivációt az egyéni teljesítéshez. 2018. évi csapattársam Györkös Virág pedig mindvégig támogatott és mellettem állt ebben a hosszú felkészülési folyamatban. Ezúton is szeretném megköszönni neki!

Mivel hosszú távokat már futottam, nem állt távol tőlem a több tíz kilométeres futás, viszont ide most egy teljesen más edzéstervre volt szükség. Először is meg kellett tanulnom nem keveset csökkenteni a tempómon (értem ez alatt, hogy alapvetően 1 km 4 perc körüli átlagom volt, ezt vissza kellett venni kb. 6-7 percre) és ez nem kis munkával járt. Majd jöhettek sorban az ultrafutások (40 km-től felfelé) versenyek keretein belül.

A felkészülés közepette, viszont becsúszott egy olyan megmérettetés, ami kifogott rajtam, mivel sérülést szereztem. Ez volt a Spártai 100 km-es kvalifikációs verseny, ahol az 56-ik km-nél izomszakadás történt. Szigorúan 4-6 hét pihenést írtak elő az orvosok és ez nem éppen jó időben jött. Nehezen viseltem, de tudtam, hogy a szervezetemnek regenerálódásra van szüksége ahhoz, hogy a kitűzött célomat elérjem. Szerencsére gyors volt a gyógyulási folyamat és a szabályokat is betartottam.

Hat hét után újra próbálkozhattam pár km-rel és ezt fokozatosan növeltem. Majd padlógázra kapcsolva teljes mértékben a kilométer gyűjtésre koncentráltam. Rengeteg támogatót sikerült magam mellé állítanom, akiknek hálás vagyok, mert nélkülük sem a felkészülési időszak, sem az Ultrabalaton véghezvitele sem jöhetett volna létre. Gondolok itt a futás közbeni frissítésemre, a biciklis kísérőkre, a sportruházatomra, stb...

Március 15.-én teljes felszereltséggel nekivágtunk a Zirc - Pápa - Zirc útvonalnak, amely egy 90 km-es táv és a megvalósítani kívánt célom főpróbája volt. Sikeresen megcsináltam, ezáltal mentálisan és fizikálisan is készen állok az előttem álló 221 km-re, amelyhez 32 órás szintidő áll rendelkezésre!

A fent leírtakkal szeretném érzékeltetni, hogy aki ilyesmi távokban/versenyekben gondolkozik legyen türelmes, mert egy nagyon hosszú út, amíg az ember elér idáig, valamint ugyan olyan fontos, fejben felkészülni, mint izomzatban. A legfontosabb, ha nekivágunk ne legyen más opció a szemünk előtt, mint az, hogy meg tudjuk csinálni, mert ha egy percig kételkedünk, akkor el se induljunk!

" Az igazi bajnokok a célt látják maguk előtt nem pedig az akadályokat"

Azt gondolom, hogy bárki képes lehet arra, hogy teljesítse az Ultrabalatont, viszont előtte fontos rengeteg versenytapasztalatot gyűjteni, félmaratoni (21km) és maratoni (42km) távon és több száz km-rel a lábunkban elindulni.

Minden korábbi cikkben hangsúlyoztam a frissítés fontosságát, ekkora távoknál, viszont pontosan ismernünk kell szervezetünket és megszervezni az étel-és italbevitelt. Erre van egy nagyon jó alkalmazás, amelyet a Play Áruházból könnyedén letölthetünk, ez pedig az Enduraide. Mindent kiszámol nekünk a megadott adataink alapján.

Egészségügyi felszerelés feltétlenül legyen nálunk; gondolok itt fájdalomcsillapító krémekre, kapszulákra, tapaszokra stb. Ruha és cipő ötleteket azért nem adok, mert az ekkora távokat mindenki máshogy él meg, van, aki egy cipőben és egy ruházatban végig futja az egészet, de van olyan is, aki többször öltözik és cserél cipőt.

A legjobb tanács, amit adhatok, hogy mentálisan készüljünk fel maximálisan (pl. jógával, meditációval, vagy csak simán, ahogy én is, rakjunk rendet a fejünkben), mert több száz km alatt bármi megtörténhet.

Köszönöm, hogy megtiszteltetek eddigi figyelmetekkel és olvastátok cikkeimet, 2019.05.11-én rajthoz állok a XIII. NN ULTRABALATON versenyén, kérlek szurkoljatok!