Ügyintézés munkaidőben? Van rá megoldás!

Ügyintézés munkaidőben? Van rá megoldás!

MQ18-blog

Senkinek nem mondunk újat azzal, hogy napjaink jelentős részét a munkahelyen töltjük. Ugyan egyre több dolgot tudunk elektronikus úton intézni, ám akadnak helyzetek, amikor személyes jelenlétre van szükség. Azok a fránya hivatalok azonban – tisztelet a kivételnek – csak a klasszikus munkaidőben tartanak nyitva. Mi a szabály ilyenkor? Köteles elengedni a főnök a munkaidő alatt?

A válasz nem egyszerű. Alapvetésként fogadjuk el, hogy a Munka Törvénykönyve világosan kimondja: a munkavállaló köteles a munkaideje alatt - munkavégzés céljából, munkára képes állapotban - a munkáltató rendelkezésére állni. Ebből következik, hogy a munkaidő felett elsődlegesen a munkáltató rendelkezhet.

Vannak azonban esetek, amikor a munkavállaló a törvény alapján mentesül a munkavégzési kötelezettsége alól. Ekkor tehát jogszerűen nem kell munkát végezni, sőt van, amikor nem is megengedett a munkavégzés. Ilyen eset, ha keresőképtelen vagy, de – a hivatalos megfogalmazás szerint - az emberi reprodukciós eljárással összefüggő, egészségügyi intézményben történő kezelés idején sem kell dolgoznod. Jó tudni egyébként, hogy minden hivatalos orvosi kezelés ide tartozik, ami egy baba megérkezését segíti.

A véradáshoz szükséges, legalább négy óra időtartam is ebbe a körbe tartozik, ahogy a szoptató édesanyáknak jár úgynevezett „baba-mama idő”. Hozzátartozó halála esetén két munkanap jár, amikor nem kell dolgozni, de akkor sem, ha különös méltánylást érdemlő személyi, családi vagy elháríthatatlan ok miatt indokolt a távolléted. Ilyen eset lehet például, ha a gyereket sürgősen orvoshoz kell vinni.

Arra azonban mindig érdemes figyelni, hogy a távollét okát megfelelően tudd igazolni a munkahelyeden. Ennek hiányában ugyanis igazolatlan távollét miatt akár a munkaviszony megszüntetésére is sor kerülhet.

Abban az esetben, ha nincs törvényi mentesség az ügyintézés időtartamára, elsősorban meg kell próbálnod úgy szervezni azt, hogy ne essen bele a munkaidőbe. Ha ez semmiképp nem kivitelezhető, szóba jöhet, hogy szabadságot veszel ki az ügyintézéshez.

Érdemes még megemlíteni, hogy a törvény általános magatartási követelményként írja elő, hogy a munkáltató a munkavállaló érdekeit a méltányos mérlegelés alapján köteles figyelembe venni.