Szorgalma teheti eredményessé !

Szorgalma teheti eredményessé !

Interjú Kiss Gergő válogatott kerettaggal

Szerény, de magabiztos megjelenés. Pontosan tudja, hogy 2020-ban ott akar lenni a tokiói olimpián!

Kiss Gergő, a Budapesti Vasutas SC 23 éves felnőtt párbajtőrvívója. Tagja annak a válogatott keretnek, akik közül négy sportoló, egyetlen magyar vívócsapatként kvalifikálta magát a 2016-os Riói Olimpiai Játékokra és ott bronzérmet szerzett. A férfi párbajtőr a jelenleg legeredményesebb és az olimpián és minden világversenyen éremesélyes fegyvernem. A zalaegerszegi fiatalt a MIELL Quality Magyarország szponzorálja a 2016-os évtől.

Tanulmányi céljai vitték a fővárosba. Kitűnő érettségit tett 2011-ben Zalaegerszegen, majd turizmus-vendéglátást kezdett el tanulni Budapesten, azonban a diploma megszerzésekor már pontosan tudta, hogy nem ez lesz a hivatása. Az emberi erőforrás témaköre keltette fel az érdeklődését. Gyakornokként a Margit-szigeten dolgozott egy szállodában, hr-munkatársként. Jelenleg a Corvinus Egyetemen, mesterképzésen készül tanulmányai befejezésére. A személyes fejlesztés, a coaching érdekli, a hivatásvonalon ezzel szeretne foglalkozni. Zalaegerszegi családja közgazdász, bátyja gépészmérnöknek tanul.

Az általános iskolában először judózni kezdett, majd focizott, sakkozott, úszott, teniszezett. 12 éves volt, amikor megismerkedett a vívással - elbűvölte a tévében, a 2004-es olimpiai közvetítésén. Zalaegerszegen működik vívóegyesület, ahol előbb testvére kezdett el edzeni, majd nem sokkal később Gergő is kipróbálhatta a párbajtőrözést - nevelőedzője Tóth Ferenc, aki szinte személyre szabott edzőprogramot készített. Hamar kiderült, hogy a sportág átlagon felüli erőnlétet kíván, hiszen a versenyek megkövetelik az időbeni kitartást, változó hosszúságú a várakozás ideje az egyes megmérettetések között, a szerepléskor viszont azonnal robbanékonynak kell lenni.

Nem a versenyzésért kezdett el a vívással foglalkozni, azonban folyamatosan eredményesen szerepelt, így érdemes volt elindulnia. Többnyire éremszerző helyen végzett, korosztályos összesítésben bronzérmes lett, majd ranglistát nyert kiegyensúlyozott teljesítménnyel. A következő szezonban már a válogatottságért ment a küzdelem, amely sikerült, kadetként jutott a keretbe. Ez 2009-ben kvalifikálta az európai és világbajnoki versenyekre.

Edzőváltás miatt klubot váltott, Keszthelyre került, Borosné Eitner Kinga mesteredző kezei közé, aki akkor az utánpótlás korúaknál az egyik legjobb edzőnek számított. Azonban nem sikerült megtalálni a hangot, esélyes volt, de nem jutott ki a singapuri ifjúsági olimpiai versenyre - bár a világbajnokság kvalifikálta rá.

A tanulmányok fővárosi folytatásával nehezen vált összeegyeztethetővé a sport, és a Budapesti Vasutas SC-hez igazolt juniorként. Az újabb edzőváltás után hamar sikerült ismét beférkőznie a válogatottba. 2013-ban a világbajnoki ezüstérmes csapat tagjaként tudta képviselni a magyar színeket: Európa-bajnoki 5., világbajnoki 2. helyet ért el a csapat akkor. Ugyanebben az évben versenyzés közben csuklótörést szenvedett, ami megpecsételte a következő két szezont a szereplés szempontjából. 2015-től sikerült visszakapaszkodnia a vívás vérkeringésébe. A felnőtt válogatott keret oszlopos tagja - a legjobbakkal edzhetett a riói olimpia felkészülési táboraiban; 2016. október végén pedig a berni világkupa viadalra készül.

A cél 2020-ban a Tokioi Olimpiai Játékokon a részvétel a magyar csapatban! Reálisnak érzi a célt, a négyfős olimpiai keretbe esélyes a bekerülés. Erre fókuszál tehát felkészülésében, versenyein a következő években. Mostanára összeegyeztethetőnek tartja a hivatáscélt a sporttal, így ez sem jelent akadályt az ötkarikás játékokra haladásban.

Beszélgetésünk közben édesapja Kiss Csaba bevallja: a kezdetekben elégedetlen volt fia eredményeivel: a “tizedik helyekkel” nem nagyon tudott mit kezdeni. Azonban később megértette, itt egy nagyon kemény sportról van szó. A párbajtőrözés húzósportág Magyarországon - nagyon nehéz bekerülni a négyfős keretbe - teszi hozzá. Erős az utánpótlás, ha Gergő bekerül, akkor a komoly és sok munka egész biztosan megtérül. Abban a vívósport szereplői egyetértenek, hogy a siker legkevesebb 80%-ban a szorgalomról szól, és - ahogy az apa fogalmaz - Gergőnél óriási erény, hogy megvan ez a szorgalom.

A fiatal tehetségnek most egy kicsit lazább, de így is feszes egy átlagos hete Budapesten. Jelenleg kevesebb az iskolai elfoglaltság, de minden hétköznapjának szereplője az edzés, sőt ez fokozódik azokon a napokon, amikor lazább a tanulmányi órarend. A hobbi, a barátok azonban csak késő este vagy egy-egy délelőtt férnek bele a programba, azonban Gergő igyekszik megfelelni.