Kiss Gergő sport-coach karriert épít!

Kiss Gergő sport-coach karriert épít!

kiss_gergo-1

Egy komoly tanulási időszakon és egy 2016 évi sérülésen túl új szakasz érkezett el Kiss Gergő párbajtőröző életében, azaz felmerült a kérdés: mi a folytatás? Gergő pontosan tudja: ott szeretne lenni 2020-ban a tokyoi olimpián! Ez a cél a sérüléssel veszélybe került, ám van ami a segítségére siet!

A MIELL Quality szponzorálását az elmúlt két évben élvező sportoló most tudatosabb utakon jár. Míg a vívást csak korlátok között gyakorolhatta, 2017-ben elkezdett dolgozni Zala György olimpiai bronzérmes kenussal, a vívó válogatott erőnléti edzőjével, fizikai állapotának javításán.

   A tavalyi évre pedig elérkezett az idő arra, hogy a túledzések miatt csökkenjen az edzésmennyiség - ez főként a kondicionáló edzéseket érintette. A POLAR-rendszer segítségével sikerült az edzés-pihenés arányát a lehető legoptimálisabb szintre állítani, ezen túl a táplálkozás elemzése és eltökélt szervezése, valamint a mentális alkalmazkodás is feladatot jelent – coach közreműködésével.

2018 decemberében az elmúlt időszak markánsabb eredményt hozott: a szezonban eddig két Magyar Kupán szerepelt jól, egyéniben hatodik és ötödik helyezést ért el. Az országos bajnokságon az önálló versenyzés nem sikerült, csapatban viszont ezüstérmet szereztek; az összetett ranglistavezető Vasast utasították maguk mögé - a címvédő Honvédtól is csak két találattal kaptak ki.

Folytatódik tehát az élsport. Gergő befejezte tanulmányait a Corvinus Egyetem mesterképzésén és mivel a személyes fejlesztés, a coaching érdekli, egyenes út vezet az ezirányú hivatás felé. Egy külön terület a sport-coaching melett – amit az elmúlt években saját bőrén is megtapasztalhatott – üzletemberekkel is kíván foglalkozni most induló vállalkozásában. Nagyok a területi hasonlóságok, hiszen bárkinek lehetnek elakadásai, kihívásai, amelyekkel egyedül nem, vagy csak nagyon nehezen tud szembenézni és megbirkózni. A mechanizmus hasonló, csupán a konfliktusban szereplők személye más.

A coaching jelen és jövő orientált. Azaz arra ad választ, hogy mit kell tennie az adott sportolónak, vagy ügyfélnek a célja elérése érdekében? A legfontosabb eszköz a kérdezés és az értő, maximális figyelem. Így kialakul egy rávezetés az elakadás feloldására, a visszajelzések és összefoglalások által. Rövid, ún. brief coachingokra kell itt gondolni, amelyek néhány ülés alatt zajlanak le: egy konkrét problémára, egy nagyon konkrét megoldás érkezik válaszként. Ilyen lehet a többi közt az időkezelés fortélya; döntéshozás elősegítése akár egy munkahely választásával kapcsolatban; vagy egy beosztott, felettes konfrontáció kezelése. A foglalkozások során eszközök állnak rendelkezésre - rajz készítése, mérleg felállítása - ezek vizuálisan is dimenziókat hoznak létre, segítve az eredményességet.

A foglalkozásokat Kiss Gergő semleges helyszínre szervezi, jelenleg még nem főállásban, azonban szeretné, ha ez a munka kerülne előtérbe, hiszen szeret embereknek segíteni akár a sport, akár más területeken. 

A MIELL blogjában élmény volt beszámolni az elmúlt két évben Gergő fegyelmezett előre meneteléről, illetve életének alakulásáról. Hivatás- és sportsikereket kívánunk neki a jövőben és szeretnénk látni Tokyóban 2020-ban!