Politika a munkahelyen

A politika a mindennapjaink része, s mindez különösen igaz volt az országgyűlési választásokat megelőző két-három hónapra, amikor azok is elkezdtek érdeklődni a téma iránt, s véleményt formálni róla, akiket egyébként hidegen hagy a politika. Adódik a kérdés: miképp kezeljük ezt a helyzetet a munkahelyen? Bárhol és bármikor szabad a politikai véleménynyilvánítás?

Természetesen tudjuk, hogy az emberi jogok között szerepel a szabad véleménynyilvánítás joga. A szabadságot azonban félre is lehet értelmezni. Ugyanis korántsem azt jelenti, hogy korlát nélküli, vagyis mindenre és mindenkire tekintet nélkül bárhogyan gyakorolható.

Hogy miért? Alapjog, hogy szabadon hangot adhatunk a véleményünknek, ám eközben nem sérthetjük meg mások jogait, tehát léteznek korlátok, elég, ha mások jó hírnevének vagy jogainak védelmére gondolunk.

A mi szempontunkból azonban ennél is érdekesebb kérdés, hogy hol és hogyan húzható meg a határ, ha a munkatársak a politikai véleményüknek akarnak hangot adni, avagy szabad-e a munkahelyen politizálni?

Már csak azért is fontos ez a téma, mert – s ezt minden bizonnyal sokan tapasztalták az elmúlt hónapokban – a politika igen nagy indulatokat tud generálni. Komoly ellentétek alakulhatnak ki ezen a területen, melyek befolyásolhatják a személyes kapcsolatokat. Ez pedig rányomhatja a bélyegét a munkahelyi együttműködésre is, ami nem mellesleg fontos kötelezettség, s mind a munkáltató és munkavállaló, mind pedig a munkavállalók egymás közti viszonyában fennáll. Az együttműködés fenntartása érdekében pedig a politikai vélemény szabad kinyilvánítása is korlátokba ütközhet.

Persze tisztában vagyunk vele, hogy a politikai vélemények esetén bizony nehéz meghúzni a határvonalat. Nem könnyű eldönteni, és főként nem könnyű olyan általános szabályt alkotni, ami minden esetben figyelembe veszi a véleménynyilvánítás szabadságát, ugyanakkor mind a munkáltató, mind a munkavállalók egyéb jogait is.

Épp ezért – függetlenül attól, hogy van-e erre vonatkozó munkáltatói utasítás vagy szabályzat – célszerű a politikát otthon hagyni, ugyanis a munkahely nem az a terep, ahol a politikai csatákat meg kell/lehet vívni. Ez azon túl, hogy segíti a munkahelyi együttműködést, a mindennapok részévé teszi az egymás iránti toleranciát és tiszteletet.