Néha a digitális detox a megoldás

Néha a digitális detox a megoldás

MQ5-blog

Nem mondunk újat azzal, hogy az okostelefonok, tabletek és az ebből következő folyamatos online jelenlét mára mindennapi élet alapvető részévé váltak. Ráadásként a munkahelyek nagy részén is rögtön a számítógép elé kerülünk, s nyolc hosszú órára a képernyő rabjává válunk.

Tény, hogy a technológiai funkcionalitás és a hozzáférés, mint előrelépés elképesztő, ám ezek a változások nem csupán pozitív hatásokkal járnak. A túlzott internethasználat ugyanis komoly függőséget okoz, ha például elhagyjuk/otthon hagyjuk telefonunkat, komoly szorongást tapasztalhatunk. Épp ezért néha ki kell mozdulni a digitális világból. Erre jó megoldások a szervezett elvonulások, az internetmentes programok és utazások, amelyek célja, hogy utat mutasson azok számára, akik az elakadás és boldogtalanság jeleit vélik felfedezni magukon.

Az ilyen alkalmakon szakemberek dolgoznak a mentális jólléted optimalizálásán, segítségül hívják a legmegfelelőbb technikákat a széles körű eszköztárukból. Külföldi és belföldi önismereti elvonulásaikkal, szakértelmükkel, módszereikkel és a te igyekezeteddel a legjobbat hozzák ki belőled!

Hogy miért van erre szükség? Egyszerűnek tűnik digitális technológiáktól mentesen létezni pár napig, de gondoljunk csak bele, miképp menne mindez a gyakorlatban! Az értesítések folyamatos csipogása, a vibrálás és villogás folyamatosan elvonja figyelmünket, és arra késztetnek bennünket, hogy megszakítsuk azt, amit éppen csinálunk.

Persze otthon sincs nyugtunk. Még a nap végén sem, amikor ágyba kerülünk, hiszen önkéntelenül is meg akarjuk nézni még egyszer a telefonunkat, nehogy lemaradjunk valamiről. Mindez a szervezett elvonulások alkalmával nem jelent problémát, hiszen ott nincs lehetőség a digitális technológiák használatára.

A motivációd, a kipihentséged, az életed egyensúlya is múlhat azon, hogy kikapcsolj néhány napra egy önismereti táborban. Segíthet abban, hogy azzá válj, aki mindig is lenni szerettél volna. Javít a kapcsolataidon és a teljesítményeden. Vágj bele, ha teheted, mert megéri!