Munkavégzés az ünnepnapokon

Bőséggel vannak olyan munkahelyek, munkakörök, ahol egy-egy ünnep alatt sem áll le a munka. Hogyan találjuk meg az ünnepnapokra vonatkozó munkavégzési szabályokat? Mikor lehet jogszerű az ünnepnapi munkavégzés?

Az ünnepnapokon történő munkavégzésnek szigorú szabályai vannak. A Munka Törvénykönyve meghatározza, hogy mikor lehet jogszerű az elrendelt munkavégzés. A rendeltetése folytán e napon is működő munkáltatónál vagy munkakörben, az idényjellegű, a megszakítás nélküli, társadalmi közszükségletet kielégítő, vagy külföldre történő szolgáltatás nyújtásához – a szolgáltatás jellegéből eredően – e napon szükséges munkavégzés esetén, illetve külföldön történő munkavégzés során.

Az ünnepek alatti munka nem csak a rendes munkavégzést tartalmazhatja. Túlóra, azaz rendkívüli munkaidő akkor rendelhető el, ha ezen a napon egyébként rendes munkaidőben is foglalkoztatható lenne a munkavállaló. Elrendelhető túlóra baleset, elemi csapás, súlyos kár, az egészséget vagy a környezetet fenyegető közvetlen és súlyos veszély megelőzése, elhárítása érdekében is.

Fontos kiemelni, hogy az ünnepnapokon végzett munka eltérő díjazással jár. A rendes munkaidőben végzett munkáért az alapbére felett 100 százalékos bérpótlék illeti meg a dolgozót. Természetesen 100 százalékos bérpótlék jár túlóra esetén is, tehát az ünnepnapon rendkívüli munkaidőben történő munkavégzéskor.