Kiderül a munkahelyemen, hogy állást keresek?

Kiderül a munkahelyemen, hogy állást keresek?

MQ33-blog

Ne tagadjuk, kis hazánkban sok esetben kellemetlen helyzet, ha a munkahelyünkön kiderül: állást keresünk. Pedig nem kellene így lennie. Mutatjuk hogyan érdemes kezelni a problémát.  

Biztosan ismerős a helyzet, amikor a rossz vezető megtudja, ám nem szól semmit, s elkezdi a kollégát úgy kezelni, mint aki már fél lábbal kint van a cégtől. Persze ennek vége általában a munkatárs felmondása lesz, pedig meg is lehetne tartani a kollégát, ha a sértődött főnök másképpen próbálná kezelni a helyzetet. Ha ilyen a felettesed, akkor titokban is kell tartani az álláskeresést.

Más a helyzet egy jó vezetővel, hiszen ő másképp reagál az álláskeresés hírére. Sokkal inkább megérteni akarja a helyzetet és megpróbál változtatni, hogy lehetőség szerint megtartsa a kollégát. Tudja, neki és a cégnek is érdeke, hogy a kolléga elégedett legyen, s maradjon.

Mindez azonban nem feltétlenül azt jelenti, hogy szemtől szemben ráígérünk a fizetésre. Ugyan az anyagi megbecsültség fontos szempont az álláskeresésnél, ám – természetesen nem a minimálbérről meg a mindenféle „okos” foglalkoztatásról beszélünk – nem csak emiatt lehet elégedett és lojális egy munkatárs.

Akkor mégis mitől? A válasz: empátia, nyíltság, odafigyelés, őszinteség. Egy kolléga megtartásában segíthet, ha ellátjuk információval, s így a csapat fontos tagjának érezheti magát. Belelátást kap a döntések hátterébe, őszintén beszélünk vele a céget érő fenyegetésekről, veszélyekről, s ezek hatásairól. Ha ugyanis tudja, hogy szólni fognak neki, ha veszélyben van az állása, az önmagában biztonságot ad számára. A pszichológiai biztonság pedig nagy érték.

Adódik a kérdés, hogy mi a teendő, ha kiderül álláskeresésünk, s már a folyosón pletykálják a kollégák. A nyíltság és az őszinteség – egy jó vezető esetében – ilyenkor is segít. Lehet, hogy elsőre kellemetlennek tűnik, de bizony le kell ülni négyszemközt a vezetővel, s beszélgetni vele a témáról. Elmondani, hogy mikor és miért döntöttél az állásváltás mellett, s hol tartasz most a folyamatban? Van –e esély arra, hogy változtass a döntéseden?

Fontos, hogy amikor egy ilyen beszélgetés végén megállapodtok a „hogyan továbbról”, akkor mindkét fél tegyen vállalásokat. Nem csak az számít, mit biztosít a cég, az is lényeges, hogy te mit adsz cserébe? Új lendület, nagyobb motiváció. Olyannak kell lenned, akire számítani lehet egy belátható ideig. Mindez azonban ígéret, nem szerződés, ám illendő betartani.

Az is előfordul, hogy nem tud mit ígérni a vezető, mert kicsi a mozgástere. Ez esetben is fontos a nyíltság. Vállald, hogy tisztességesen hagyod ott a feladataidat, rendesen adod át a munkát, hogy gond nélkül működhessen tovább a cég. Hidakat felégetni sosem szabad, túl kicsi ehhez a magyar piac.