Mire figyeljünk bemelegítésnél, nyújtásnál?

Mire figyeljünk bemelegítésnél, nyújtásnál?

57306070_431025320966062_7217506586023952384_n

Sziasztok!

Minden futóedzés dinamikus bemelegítéssel, majd az edzés végeztével, statikus nyújtással záródik, legalábbis ideális esetben.

 

Sajnos sok futó akkor jön rá ezeknek a dolgoknak a fontosságára, mikor valamilyen sérülést szenved.

Bármilyen fajta sportról, vagy mozgásformáról beszélünk, a bemelegítés soha sem hanyagolható el. A jól megalapozott edzés ugyanis segít kihozni magunkból a legtöbbet, méghozzá sérülések nélkül.

A futás megkezdése előtt legalább 10-15 percet szánjunk bemelegítésre, amit mindig fentről lefelé végezzünk. Célszerű néhány fejkörzéssel kezdeni, majd váll, karok, derék, csípő és végül a láb. A legnagyobb terhelést ennél a mozgásformánál egyértelműen a lábunk kapja, ezért nagyon fontos, hogy különös figyelmet kapjon bemelegítésnél. Mivel fentről kezdjük a bemelegítést és folyamatosan haladunk lefelé, a lábunknál sem lehet másként. Elsőként térdünket melegítjük be néhány térdkörzéssel, ezután következhet a bokakörzés, majd ha végeztünk, a nyújtás.

Ha az átmozgatás elmarad, húzódások, rándulások következhetnek be, melyek hatással lehetnek a jövőbeni edzéseinknél. Ha nem nyújtunk eleget, a szalagok merevek maradnak és akár szalagszakadás is bekövetkezhet.

Nem szabad megfeledkezni az edzés utáni nyújtásról sem.

Ehhez kitűnő választás lehet például az SMR henger! Bátran ajánlom mindenki számára, mivel a szakszerű önmasszázs jelentősen hozzájárul az izom- és ízületi panaszok kialakulásának megelőzéséhez, sőt, kiemelkedően hatékonynak bizonyul a rehabilitáció terén is. Megfelelő használata bárki számára elérhető a youtube-on.

Remélem tudtam segíteni. Ha kérdésed van, keress bátran és kövesd heti tippjeimet!

Cseke Norbert

ultramaratonista


GINOP-1.2.1-16-2017-00878