Interim mérnöki megoldás

Interim mérnöki megoldás

Mit is jelent pontosan az interim mérnöki megoldás?

Mikor és miért éri meg a cégeknek?

A hétköznapi életben gyakran alaptalanul elhangzó kijelentés - "Ez biztosan nem nekem való!", példátlanul sokszor hangzik el az interim szolgáltatásra vonatkozóan. Zámolyi Adrienn, sales account manager kolléganőnkkel az állítás valós/valótlan voltát boncolgatjuk. Adri partneri oldalról érkezett az értékesítési csapatunkba, így talán Nála hitelesebben kevesen tudják megvizsgálni pro és kontra nézőpontból a témát.

Korábbi munkám során én is ezt az általános felfogást tapasztaltam, ugyanis egyszer sem láttam összehasonlítást például bérekre vonatkozóan.

Vizsgáljuk meg racionálisan, milyen költségek merülnek fel a Munkáltató oldaláról saját, illetve ideiglenes (időszakos) munkaerő vonatkozásában:

Tekt-tablazat-2048x1900

Nézzük konkrét eseteken keresztül át, mikor érdemes ezt a megoldás választani:

 • Projektek zökkenőmentes indulásának támogatásakor
 • Auditokra való felkészüléskor
 • Hosszabb távú, azonban határozott idejű saját kolléga távolléte alatti pótláskor

Természetesen előfordulhatnak olyan esetek, amikor hirtelen felmerülő erőforrás hiánnyal szembesülhetnek a vállalatok. Tapasztalatok alapján ekkor a kollégák számára is pozitív hatással lehet egy külsős szakember bevonása. Hiszen ahelyett, hogy a munkatársakra hárulnának a többlet feladatok beláthatatlan ideig, az átmeneti időszak zökkenőmentesen „átvészelhető” az új kolléga kiválasztásáig, betanulásáig.

Szintén húsbavágó helyzet, amikor igazán nagy szükség van az interim mérnökök bevonására, illetve az extra erőforrásigények garantálására a legnagyobb költséggel bíró vevői eszkaláció esetén. Ebben a helyzetben elsődleges cél a probléma mielőbbi megszüntetése, a maximális vevői elégedettség fenntartása mellett, amely sokszor a túlterhelt kapacitás miatt ütközik falakba.

Gyakran előforduló helyzet, a vevői telephelyre nyújtott rezidens mérnöki támogatás céljából, a cég képviseletében, de interim erőforrásból biztosított szakember. Ritkán hangsúlyozott, de egyértelmű előny még a térbeli és időbeli rugalmasság, amelyet ez a szolgáltatás képes kínálni.

Ha ilyen tiszta és egyértelmű helyzetek áll(hat)nak elő, ahol a leginkább megfelelő megoldás az interim bevonása, akkor miért merülhetnek fel aggályok és konkrétan mik ezek?

 • Túl drága!
 • Megoldjuk magunktól!
 • Kevésbé megbízgató!

Tapasztalataim alapján, a realitás és a tények egészen mások!

 • - Felmerülő költségek megközelítőleg azonosak
 • - Azonnali megoldás, segítségnyújtás
 • - Előre egyeztetett időtartamra vonatkozik
 • - Egy adott probléma kerül fókuszba
 • - Rögzített teljesítménymutatók alapján értékelhető
 • - Friss, objektív, külső szemléletet biztosít
 • - Nincs toborzási, betanítási idő, sem költség

Összegezve úgy látom, az interim mérnöki szolgáltatás rövid távon sokkal hatékonyabb megoldást tud nyújtani a szervezet részére, egy tervezett vagy ad hoc módon felmerülő igény esetében.

Bízom benne, hogy sikerült sokak számára, illetve a témával kapcsolatos tévhitekre vonatkozóan válaszokat adni!

Szívesen fogadom a visszajelzéseket saját tapasztalatról, interakciókat az esetlegesen felmerülő kérdésekkel, hogy segíthessem a továbblépést, illetve a gyors megoldást is!

Zámolyi Adrienn

Sales Account Manager

+36 70 795 29 85

adrienn.zamolyi@miellquality.hu

 


GINOP-1.2.1-16-2017-00878