Hogyan válasszunk megfelelő futócipőt?

Hogyan válasszunk megfelelő futócipőt?

csekenorbi_fut

Sziasztok!

A futócipőket egyrészt a futás célja és helyszíne szerint gyártják (terepfutás, aszfalt, rekortán), másrészt a futó lábfejének alakjához és futó stílusának megfelelően igazítják.

Készítésekor természetesen a lábhoz igazítják a méreteket, azonban vegyük figyelembe, hogy mindenkinek más lábformája van, ezért több gyártó cipőit érdemes kipróbálni vásárláskor - a leggyakoribb eltérés a lábfej szélessége.

A kezdő futók rendszeresen elkövetik azt a hibát, hogy előkapnak egy meglévő sportcipőt a szekrény aljáról, mondván, hogy úgy is csak egy kis félórás kocogásra kell, felesleges kiadás lenne még egy cipőt vásárolni. Jobb esetben elmennek egy nagyobb áruházba, ahol megveszik a legolcsóbb futócipőt, ami általában csak “papíron” futócipő. Azonban hamar rá fognak jönni, hogy rossz döntést hoztak. A nem megfelelő cipőben történő futás leggyakrabban térd- illetve bokafájdalmakat eredményez.

Először is döntsük el, hogy milyen közegben szeretnénk futni. Ha városban van rá lehetőségünk, akkor semmi esetre se terepfutó cipőt válasszunk. Javaslom, hogy szakember segítségét kérve vásároljunk cipőt.

Kezdőként én is három pár cipőt vásároltam meg feleslegesen, mire megtaláltam a megfelelőt. Ma már az edzéseim során váltva használok terep és városi futócipőt. Nekem a Hoka Clifton 4 ultra futócipő vált be.

Ha kérdésed van, keress bátran és kövesd heti tippjeimet!

Cseke Norbert

ultramaratonista


GINOP-1.2.1-16-2017-00878