Hogyan fejleszthető az empátia?

Miért fontos az empátia a munkahelyen?  A válasz egyszerű. Így látni és elfogadni tudunk olyan embereket, akik különbözőek tőlünk, sztereotípiák, előítéletek vagy elfogultság nélkül. Jó hír, hogy mint minden készség, ez is fejleszthető.

Négy tippet mutatunk, amivel ezen, a 21. századi munka világában kiemelten fontos területen is fejleszthetjük magunkat.

Érdemes tisztázni, hogy az empátia kiépítése nem feltétlenül a jótékonykodást jelenti. Sokkal inkább azokról a mindennapi apró tettekről, kedvességekről szól, amivel másoknak örömet tudunk okozni, amivel mások felé figyelmesek tudunk lenni. Ezek energizáló és élénkítő hatással vannak ránk és segítenek abban, hogy ne befelé forduljunk. Elég, ha küldünk egy támogató üzenetet a vizsgázó kollégának, esetleg főzünk egy kávét a láthatóan „elhavazott” munkatársnak. Ettől mi is jobban fogjuk érezni magunkat.

Ha egy beszélgetés során nem értünk egyet valakivel, akkor nem a feszült, néha személyeskedésig fajuló vita a megoldás. Inkább oszd meg a másikkal annak történetét, hogy miképp alakult ki a véleményed a vitás dologról, majd te is hallgasd meg a másikét. Ennek a gyakorlatnak a lényege, hogy megmutassa: lehetséges egyet nem érteni egy másik személlyel anélkül, hogy ellenszenvet éreznél vagy ellenségnek tekintenéd.

Elsőre furcsán hangzik, de igaz: empatikus képességünket a közösségimédia-felületeink használata közben is fejleszthetjük. A céltalan görgetés helyett próbáljuk a technológiát olyan közegként használni, amiben emberi kapcsolatok létezhetnek. A gyakorlat lényege, hogy segítsen emberséget és kedvességet hozni azokra az online platformokra, ahol idődet töltöd. Egy-egy posztra való reakció helyett üzenj az ismerősödnek, barátodnak és beszélgess vele. Mindenkinek jólesik, ha érdeklődnek hogyléte iránt vagy gratulálnak egy-egy sikerhez.

Fontos az is, hogy vegyük észre magunk körül a jót és tegyük szokásunkká kiemelni és dicsérni másokat egy-egy jó cselekedetükért. Ezzel bátoríthatsz másokat is az empatikus viselkedésre és megmutathatod miért is jó ez a hozzáállás a mindennapokhoz.