Hasznos tippek költözéshez

A költözés nem más, mint rengeteg stressz, idegeskedés, döbbenetes mennyiségű elvesztegetett idő és energia. Ám ha figyelünk néhány dologra jelentős mértékben csökkenthetőek a káros mellékhatások.

Általánosságban kijelenthetjük, hogy a költözés örömteli időszaka az életünknek. Az új lakhely gondolata először felvillanyozza az embert, később aztán jön a szomorú felismerés: a költözés elképesztő rumlival jár együtt! Mind a régi, mind az új lakásunk állapota napokig, sőt, hetekig háborús hadteret megszégyenítő külső jegyekkel operál majd, a nagy rendetlenségben pedig szinte saját magunkat sem találjuk. Ez némileg lelohasztja a lelkesedésünket. Azonban jó hír, hogy körültekintő tervezéssel nagyban redukálható a káosz időtartama. Lelkileg azonban nem árt előzőleg felkészülni a fejetlenségre, főleg azoknak, akik megrögzött rendszeretők.

Az első ilyen a szelektálás. Gondoljunk csak bele, a költözködés kiváló alkalom arra, hogy az ember megszabaduljon a felesleges dolgaitól. Érdemes egy komoly szelektálást tartani mielőtt elkezdünk csomagolni, és kidobálni mindent, amire nincs szükség. Teljesen érthető, ha valaki nehezen szabadul meg a dolgaitól, de fel kell tenni a kérdést, hogy valóban szükség van a régi gimnáziumi tankönyvekre, a 10 éve be sem kapcsolt játékkonzolra vagy a kinőtt gyermekkori ruhák tömkelegére?

Mindez még súlyosabb, ha belegondolunk a mai lakások négyzetméteráraira. Ismerjük be, hogy bizony komoly luxus milliókat kiadni azért, hogy ott kacatokat, sosem használt tárgyakat parkoltassunk. A megunt, nem használt dolgokat egyébként nem kell feltétlenül kidobni. A jó állapotúakat megpróbálhatjuk eladni vagy felajánlani valahol adományként.

A következő tipp a pakolással kapcsolatos. Vonzó ötletnek tűnik gyorsan behányni mindent zacskókba, szatyrokba, nagy zsákokba, de ez nagy hiba. Sokkal praktikusabb dobozokba, bőröndökbe, nagy sporttáskákba rámolni a cuccokat. Ezek könnyebben szállíthatóak, jobban óvják a beléjük helyezett tárgyakat, és nem utolsó sorban az új lakásban/házban is egyszerűbben tárolhatóak.

A vásárolható költöztető dobozok szuperek, csak drágák. Érdemes belőlük pár darabot venni, mert tiszták, azonos méretüknél fogva jól egymásra pakolhatók és strapabíró anyagból készülnek, ám egyszerűen összehajtható kartondobozok kérhetőek a környékbeli üzletekből, így sokat lehet spórolni. Emellett hasznos felragasztani minden dobozra egy papírlapra írt listát arról, hogy mit tartalmaz. Ez a későbbi kipakolásnál is borzasztó hasznos lehet, mert egyszerre végezhetünk viszonylag hamar egy-egy szekcióval.

Végül pedig egy fontos, s anyagilag szintén nem mellékes kérdés. Hívjunk –e költöztető céget? Ha a takarékosság oldaláról közelítjük meg, akkor nem a válasz, ám nagy tévedés azt hinni, hogy a barátok/haverok/rokonok segítségével pikk-pakk ingyen le lehet zavarni a költözködést. Sokkal jobb és biztonságosabb ezt profikra bízni, akik gond nélkül lecipelik a legsúlyosabb cuccokat is a legmeredekebb lépcsőn is.

Persze tudjuk, amikor a személyes tárgyaink és féltve őrzött értékeink szállításáról van szó, jogosan várjuk el, hogy minden szempontból megbízható, profi csapat végezze el az ezzel kapcsolatos teendőket. Épp ezért nem érdemes csak és kizárólag az árak alapján dönteni, hiszen a tapasztalat és a megbízhatóság a legfontosabb szempontok akkor, ha a költöztetés válik aktuálissá. Tájékozódjunk előre, hogy milyen vélemények lelhetőek fel az interneten az adott vállalkozásról, s azt is tudakoljuk meg, hogy órabérben dolgoznak-e a szakemberek vagy fix összegben határozzák meg a munkadíjat. Így megelőzhetjük a kellemetlen pillanatokat.