Cseke Norbi életmód tanácsai

Cseke Norbi életmód tanácsai

csekenorbi_fut
 

Sziasztok!

Fokozatosság alatt azt értem, hogy miután megtörtént a bemelegítés, tegyünk egy rövidebb bemelegítő kocogást és ezután kezdjük el lefutni a kitűzött napi célt. Majd ezt kövesse egy lassú levezető kocogás. Ennek betartását mindenképpen fontosnak tartom.

Tegyük fel, hogy 10 km a napi kitűzött cél, ezesetben legyen legalább 2 km lassú bemelegítő kocogás, ezt kövesse az intenzív 10 km futás, végezetül lassú levezető kocogás.

Tehát, ha eddig például 5 km-t futottunk hetente, akkor szép lassan kezdjük növelni a távot 1-2 km-rel, úgy, hogy ez még ne legyen számunkra megterhelő.

Gondoljunk csak bele, mi történne, ha bemelegítés nélkül indulnánk neki egy 40 km-es futásnak, vagy 150 kilóval próbálnánk fekve nyomni? A fokozatosság hiánya rengeteg sérülést okozna a szervezetünkben, az izmainkban.

Számomra a siker titka a szabályok betartása és a rendszeresség!

Mondjuk van egy félmaratoni táv (21 km), amit szeretnénk teljesíteni. Ehhez edzéstervet kell kialakítanunk, tartani kell magunkat a rendszerességhez és szépen fokozatosan növelni a távot. Azt gondolom nagyon sok múlik azon is, hogy fejben hogy állunk hozzá, ugyanis minden fejben dől el!

Nagyszerű példa erre az Ultra Balaton, ami 221 km. Egy futónak, aki elindul egy ekkora távú versenyen, hányszor lehet holtpontja, hányszor érezheti azt, hogy nem tudja, vagy meg tudja csinálni? A kulcs, hogy nem adja fel, mert eldöntötte, hogy menni fog! Itt kerül előtérbe ismét a fokozatosság, mivel ha csak heti 10 km-t futna valaki, már a 30. kilométernél elfáradna egy ekkora versenyen.

Remélem tudtam segíteni. Ha kérdésed van, keress bátran és kövesd heti tippjeimet!

Cseke Norbert

ultramaratonista