E-learning – Hibák és megoldások

E-learning – Hibák és megoldások

MQ9-blog

Az e-learning a jövő, illetve már a jelen, hiszen a covid miatt az elmúlt két évben még inkább előtérbe került a tanulás ezen formája. Akadnak azonban olyan szarvashibák, amelyek a tananyagfejlesztés során bizony tönkretehetik az oldalak vizuális megjelenését.

Ilyenek például az eltorzult arányú képek, ami különösen látványos lehet. Hogy néz ki mindez a gyakorlatban? Nos, amikor egy képet kell átméreteznünk és nincs kiválasztva az arányos méretezés, gyakran előfordul, hogy képünk eltorzul. Éppen ezért ügyeljünk rá, hogy mindig a sarkoknál kezdjük az átméretezést, a nagy képek esetében pedig használjunk képszerkesztő programot.

Ha már a képeknél tartunk, érdemes leszögezni, hogy az e-learning anyagban ne használjunk gyenge minőségű fotókat. A pixeles, rossz felbontású képek sokat rontanak az összképen, a vízjeles fotók pedig amatőrnek tüntetnek fel minket. A megoldás nem bonyolult, hiszen rengeteg ingyenes stockfotó-gyűjtemény áll rendelkezésünkre, amennyiben nem tudunk magunk által készített képekkel dolgozni. A stockfotók esetében pedig próbáljunk meg minél életszerűbb képeket választani, ne pedig olyanokat, amelyek egy valószerűtlen, beállított helyzetet mutatnak be.

Igen zavaró lehet az is, ha a szövegdobozok nem kezdődnek egyvonalban, esetleg különböző szélességűek. Ennek kiküszöbölésére használjunk segédrácsot, és ne féljünk az egymáshoz igazítás funkciókat használni.

A túl sok szöveg sem ajánlott, hiszen egyrészt borzasztó fárasztó a szemnek az olvasás, másrészt sokkal jobban megjegyezhető a szöveg, ha azt valamilyen vizuális eszközzel feldobjuk. Ehhez a területhez kapcsolódik a betűtípus kérdése. Ha állandó megbízóink vannak, akkor egy úgynevezett design guide-al le van tudva a betűtípus használatának problémája, ám ha ilyen nem áll rendelkezésünkre, akkor magunkra vagyunk utalva. Alapszabály, hogy egy-egy tananyagban maximum két betűtípust használjunk, s az sem árt – mivel magyar tananyagokról beszélünk – ha olyanokat választunk, amelyekben szerepelnek ékezetes betűk.