Dohányzás a munkahelyen – Egy újabb konfliktusforrás?

A dohányzás – főképp az utóbbi időben, amióta jelentősen csökkent a dohányzók száma – megosztó dolog lehet a munkahelyen. Felmerülhetnek a kérdések, hogy kitiltható–e a munkahelyről a dohányzás vagy mennyi plusz szünet jár a cigarettázó kollégáknak?

Nos, a Munka Törvénykönyvében kifejezetten a cigarettaszünetre vonatkozó részt nem találunk, csupán munkaközi szünetről olvasható rendelkezés.

Mindez hivatalosan a munka rövid időtartamú megszakítását jelenti, s célja, hogy a munkavállaló munkavégzés közben pihenni tudjon. Érthető módon a dohányzásra – természetesen a dohányzásra vonatkozó szabályok betartása mellett – alapvetően a munkaközi szünetben van lehetősége a munkatársnak.

Nézzük tehát mit kell tudni a munkaközi szünetről! A munkavállaló részére 6 óra munkavégzés esetén 20 perc munkaközi szünet jár. Amennyiben a munkaidő meghaladja a 9 órát, akkor még további 25 perc munkaközi szünet jár a dolgozónak. A törvény arra is lehetőséget nyújt, hogy a felek megállapodása vagy kollektív szerződés 60 percre emelje a munkaközi szünet időtartamát.

Mindez azonban nem azt jelenti, hogy a munkatárs akkor szalad ki rágyújtani, amikor csak akar. A munkavégzés megszakításával legalább 3, legfeljebb 6 óra munkavégzést követően kell kiadni a munkaközi szünetet. Lényeges azonban, hogy a munkaközi szünet nem a munkaidő része, így nem biztos, hogy az a jó, ha sok van belőle.

A munkahelyi dohányzás szabályairól a nemdohányzók védelméről szóló törvény rendelkezik, A fő szabály, hogy a dohányzás számára kijelölt helyek kivételével a munkahelyen nem szabad dohányozni, elektronikus cigarettát vagy dohányzást imitáló elektronikus eszközt használni. A munkahelyek zárt légterű helyiségeiben sem lehet dohányzóhelyet kijelölni.

Dohányzásra a legtöbb esetben nyílt légterű helyen van lehetőség, ahol kijelölt dohányzóhely van. Bizonyos munkahelyeken azonban erre sincs lehetőség. A törvény kimondja, hogy nyílt légtérben sem jelölhető ki dohányzóhely például köznevelési, illetve gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézményben.

Lehetőség van arra is, hogy a munkáltató a munkahelyet nemdohányzó munkahellyé nyilvánítsa. Ez nem azt jelenti, hogy egyik munkatárs sem lehet dohányos, ám a szenvedélyének nem hódolhat a munkahelyen. A nemdohányzó munkahelyen valószínűleg hiába keresnéd a kijelölt dohányzóhelyet. Fő szabály szerint ilyen munkahelyen nem lehet rágyújtani.  A nemdohányzó munkahellyé nyilvánítás a kollektív szerződésben, vagy a munkavállalók minimum felének kezdeményezésére, illetve egyetértésével történhet.