Balogh Zsolt - az autóversenyzésben

Balogh Zsolt - az autóversenyzésben

Balogh_Zsolt_spartan_2.JPG

Az állóképesség megtartása és a kíváncsiság vitte nemrég Balogh Zsoltot a HF Racing autóversenyzőjét az akadályfutó-versenyek világába. Az autósport és a versenyzés gyerekkora óta szenvedélye, ahogy mondja: mindig kereste azokat a kihívásokat, ahol számít az erőnlét és az ügyesség. Bár futni nem kifejezetten szeret, a terepakadályok kihívása, valamint az a tény, hogy első versenyét szinte felkészülés nélkül majdnem megnyerte  - egy begörcsölt futónak segített, így csak pár másodperccel maradt el az első helyezettől -, meghozta a kedvét a folytatáshoz. A siker már nem maradt el a következő, több, mint 20 km-es domonyvölgyi Hun harcos versenyen, ahol a már katonai akadályokat is felvonultató futamot megnyerte.

Később kipróbálta magát a népszerű Spartan Race akadályversenyeken. Ez a sport alapvetően a katonai kiképző pályákból indult és a legkülönbözőbb kihívások elé állítja a harcosokat. A legutóbbi miskolci Spartan Beast 27 km-es futamán pedig a korosztályos 13. helyezésével kvalifikációt szerzett az OCR (Obstacle Course Racing) világbajnoki futamára. Harmadmagával vett részt októberben a megmérettetésen a London melletti Brentwoodban, a magyarországi akadályversenyek elindítója, Fábián Miklós hívására. Az utolsó pillanatban kvalifikált, így csak a rövidtávra tudott nevezni, ez a 3 km-es sprintpályán 24 akadályt jelentett.

Balogh Zsoltnak mintegy ezer fős mezőnyben sikerült a korosztályában a 22. helyen, összesítésben pedig a 153. helyen végeznie úgy, hogy gyakorlatilag másodpercek választották el egymástól a befutókat. Ez jó eredménynek mondható amatőrként, hiszen itt már a legtöbben profi módon űzik ezt a ágat. Megható érzés volt számára a magyar nemzeti trikolórt viselni - szinte mindenütt találkozott elismerő figyelemmel és biztatással az útjuk során. Volt, hogy egy helyi étteremben ajándék salátát kaptak miután megtudták, hogy magyarok - emlékezve Puskásra :)

Felemelő érzés volt - ahogy fogalmazott - hazánkat képviselni!

Úgy érzi versenyeivel inspirációt adhat a korabeli ismerőseinek, de akár a fiatalabb korosztálynak. Érdemes kitartónak lenni a sportolásban, hiszen Zsolt mindmáig komoly versenytársa akár fiatalabb ellenfeleinek is a reakcióidőt, koordinációt és a fizikai kondíciót tekintve - akár az autóverseny, akár az akadálypályák területén.

Hivatása a szabadhoz köti, hiszen egy amerikai franchise alapján pázsitok fenntartásával, tápanyagozásával és ápolásával foglalkozik.

Rendkívül büszke nagyapjára és annak kitartására. Követendő számára az életben és a megpróbáltatásokban, hiszen egész életével, valamint több balesetéből felépülve mutatott példát gyerekként neki és testvére számára. Zsolt elmesélte, hogy korábbi komoly sérüléssel is járó gokartos és formula autós baleseteiből is ez a példa segítette talpraállni és tovább küzdeni. Családjában két gyermek példamutató édesapja. Hisz abban, hogy fontos az edzettség, mert nem tudható, mikor kell ténylegesen odaállni egy helyzetben mint férfi, akinek teremtésénél fogva a védelmező szerep jutott.

Örömmel tölti el, hogy országszerte egyre több sportkör alakul, és a haszontalan időtöltés helyett sokan mennek ki a szabadba és mérettetik meg magukat különböző sporteseményeken - de akár szellemi területen is ezeken a versenyeken.

Mindezekért nagyon hálás a MIELL Csoportnak is, akik hozzásegítették, hogy kijuthatott erre a nemzetközi megmérettetésre.