A munkaerő megtartása a kulcsfeladat 2022-ben

2022-ben a munkaadók a megtartásra koncentrálnak, mert elbocsátani és újra toborozni sokkal költségesebb, hangzott el a RecruiTECH toborzási konferencián, ahol a digitális munkavállalói élményről, valamint az offline és az online állásbörzék szerepéről is szó esett.

Egyetértés volt abban, hogy az idei év várakozásait az energiaárak növekedése mellett befolyásolják az ellátási láncok problémái, az infláció, az orosz-ukrán háború következtében bevezetett szankciók hatásai. Mindezek következtében a GDP növekedést a jegybank 2,5-4,5 százalék közé teszi, amiből ha az alsó érték valósul meg, az nagyjából azt jelenti, hogy valójában nincs növekedés.

A nehézségek ellenére ennek következtében a cégek célja valószínűleg a munkaerő megtartása lesz, mert az a koronavírus-járvány hatása kapcsán is kiderült, hogy visszavenni a munkaerőt jóval nehezebb, mint megtartani. A helyzetre a sokat emlegetett ukrán munkavállalók sem adnak megoldás, hiszen a hazánkba érkezők egy része tovább megy más európai országba, másrészt pedig sok közöttük a kevésbé kvalifikált munkavállaló. Bár a gazdaság fékezésével együtt valamelyest enyhíthetik a munkaerőhiányt bizonyos területeken, ám lesznek azonban olyan területek, ahol ez a hatás egyáltalán nem mutatkozik majd.

A munkaerő megtartásában jelentős szerepet játszhat a digitális munkavállalói élmény, valamint a belső motiváció felkeltése és megismerése. Egy tavalyi kutatás szerint 80 százalék felett van azoknak az aránya, akik ajánlanák másoknak a munkahelyüket, mert a munkájukat segítő alkalmazások jól működnek. Ez természetesen jelentősen növeli annak esélyét is, hogy valaki jelentkezik-e egy állásra, illetve elfogad-e egy állásajánlatot az adott cégtől. A digitális munkavállalói élményben szerepet játszik, hogy mennyire könnyen találhatók meg és tölthetők le a munkához szükséges applikációk, illetve mennyire oldható meg velük az irodán kívüli munkavégzés.

Egy digitális rendszer bevezetése azonban általában költséges és időigényes, valamint az IT és a HR hatékony együttműködésére, a munkavállalókkal való folyamatos kommunikációra van szükség a sikerhez.

Ami a karrierrendezvények jövőjét illeti, a szakemberek egyetértettek abban, hogy a személyes események, legyen szó akár állásbörzéről, nyílt napról vagy egyéb toborzási célú eseményről, employer branding lehetőségek is egyben. A fizikai rendezvényekbe azonban csak jól megválasztott stratégiával érdemes invesztálni, illetve akkor, ha őszintén, transzparensen meg merik mutatni az eseményen a céget a pályázói igényeknek megfelelően. Fontos tudni, hogy kiket keresünk és kiket tudunk egy-egy típusú eseménnyel megszólítani.