A home office buktatói

A home office buktatói

MQ4-blog

Ha akarjuk, ha nem, bizony 2022-ben is (részben) velünk marad a home office. Ugyan otthonról, melegítőben dolgozni meglehetősen kényelmes, mégis érdemes tudni, hogy munkatársaink nagy kritikusaink is lehetnek.
Mutatjuk a buktatókat!

A home office kissé skizofrén helyzet. Ez első blikkre furcsán hangzik, de mindjárt megmagyarázzuk mire is gondolunk. Elsősorban arra a kettősségre, ami az otthon/munkahely, vagy ha úgy tetszik munka/magánélet egyensúly megtartását szinte lehetetlenné teszi, vagy legalábbis keményen kell dolgoznunk rajta.

Gondoljunk például az öltözködési szokásokra. Régen, amikor naponta dolgozni mentünk az irodába, reggelente elkészülődtünk, tisztességesen felöltöztünk. Na, ezt a home office esetében sokan elhagyják, hiszen „végülis itthon vagyunk”. Ez egy nagy buktató lehet.

Régen a „business casual” kifejezés az irodai öltözködést fedte le. A hozzáértők szerint a szerepünkhöz érdemes öltözni; napjaikban azonban a business casual új jelentést kapott a digitális testbeszéd személyében, amelybe beletartozik a mögöttünk lévő háttér, a külvilág zajaira adott válaszunk és persze az is, hogy milyen kinézettel ülünk a kamera elé. Ha túlságosan is megszokjuk az otthon melegét és átgondolatlanul jelenünk meg a kamera előtt, az akár az előmenetelünket is befolyásolhatja, hiszen munkatársaink is könnyen észreveszik és elítélhetik, ha nem megfelelő módon ülünk be az „irodába”.

Hogy miért fontos a háttér, azaz a minket körülvevő környezet az online megbeszélések során? Mindenki azt reméli, hogy csak a munkája minősége alapján ítélik meg, de az emberi természet olyan, hogy minden információt begyűjt maga körül a teljes kép eléréséhez. A képernyőn látott testbeszédünk (azaz a nonverbális kommunikáció) mellett a hátterünk és a háttérzajok is meghatározzák, mit gondolnak rólunk a munkatársaink. Figyelni kell tehát, hogy milyen benyomást keltünk, milyen képet alkotunk magunkról.

Az ember általában hozzászokik azokhoz a zajokhoz, amiket nap, mint nap hall a lakásában, viszont mások számára továbbra is zavaró lehet, amikor dolgozni próbálnak. Emiatt próbálj meg megszüntetni minden zajt, amik a home office-od környezetét zavarhatják, legyen szó kutyaugatásról vagy fűnyírásról, hogy a flex-szel bravúroskodó kedves szomszéd által keltett zajokról ne is beszéljünk. Ezek a zajok ha téged nem is, de másokat mégis zavarhatnak a munkavégzésben.

Ahhoz, hogy a környezeted a munkához megfelelő legyen, neked is annak kell lenned. Ne úgy öltözz fel, aki vagy, hanem úgy, hogy illő legyen azokhoz, akivel megbeszélésed van! Az ügyfeled azt akarja látni, hogy időt szántál a felkészülésre és a megjelenésedre. Ahogy magánemberként is, ilyenkor is arra gondolj, hogyan jelennél meg az adott emberek között.